Over de auteurs

Eleonoor van Gerven

Eleonoor van Gerven studeerde pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit). In haar praktijk Slim! Educatief adviseert en begeleidt zij scholen op het gebied van hoogbegaafdheid. Ze verzorgt diverse trainingen en studiedagen. Werken van haar hand zijn: Zicht op hoogbegaafdheid: handboek voor de onderwijspraktijk (2001), Slim kan lezen: lees- en werkserie voor slimme kleuters (2007), Ik voel me… Verrijkingsmateriaal in het kader van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong (2007) en Slim beleid: keuzes en consequenties bij beleid voor hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs (2008). Samen met Sylvia Drent schreef ze Een doorgaande lijn voor hoogbegaafde leerlingen: een praktische gids voor basisschoolbeleid (2000) en Professioneel omgaan met hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs (20073). Verder ontwikkelden zij het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid (2007, webbased editie). Van Gerven is mede-initiator en docent van de masteropleiding SEN Specialist Begaafdheid aan Fontys/OSO.

Pierre Wolters

Pierre Wolters is als post-hbo-docent verbonden aan Fontys/OSO en SON-opleidingen. Hij verzorgt onder andere de opleidingen Gedragsspecialist, Intern begeleider/remedial teacher en de Schoolleidersopleiding. In deze opleidingen legt hij vooral de nadruk op het professionaliseren van collega’s. Daarnaast begeleidt hij scholen bij het inrichten en vormgeven van kwaliteitszorg. Wolters houdt zich al geruime tijd bezig met de begeleiding van hoogbegaafde kinderen, hun leerkrachten en hun ouders.

Jacqueline van Swet

Jacqueline van Swet studeerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is BIG-geregistreerd gz-psycholoog, klinisch psycholoog en gecertificeerd mediator. Van Swet promoveerde in 1987 op een onderzoek naar de omgang met medische adviezen bij kinderen met een chronische ziekte (diabetes). Daar besteedde ze vooral aandacht aan de brede context: gezin, familie en school. Sinds haar afstuderen werkt ze in verschillende contexten: school, jeugdzorg, residentiële instellingen, gezondheidszorg en opleidingsinstituten. In haar bureau Pedagogisch Perspectief heeft ze veel hoogbegaafde leerlingen als cliënt gehad. Ze schrijft boeken en artikelen, waarbij ze tevens probeert haar klinische en academische ervaring voor een groter publiek beschikbaar te stellen. Van Swet was jarenlang redactielid van het tijdschrift Talent. Ze is associate lector bij Fontys/OSO en parttime docent aan de gz-opleiding van RINO Zuid-Nederland.

Agnes Burger-Veltmeijer

Drs. Agnes Burger-Veltmeijer is vrijgevestigd klinisch pedagoog, kinder- en jeugdpsycholoogspecialist en gz-psycholoog. Zij heeft zich gespecialiseerd in psychologisch/pedagogische diagnostiek bij normaal- tot hoogintelligente kinderen met leer-, ontwikkelings, gedrags- en opvoedingsproblemen. Burger-Veltmeijer ontwikkelde een diagnostisch model voor het samengaan van intellectuele hoogbegaafdheid en (kenmerken van) autismespectrumstoornissen (ASS). Hierin staat de handelingsgerichte, pedagogische visie centraal. Sinds 2007 werkt zij als buitenpromovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen aan een proefschrift over intellectuele hoogbegaafdheid en ASS. Meer informatie over haar carrière en publicaties is te vinden via www.agnesburger.nl.

Sylvia Drent

Sylvia Drent studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit). Ze heeft een eigen adviespraktijk voor hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs. In haar praktijk houdt Drent zich bezig met diagnostiek bij leerlingen en de begeleiding van leerkrachten en scholen. Van haar hand verscheen in 1998 Hoogbegaafde kinderen kunnen meer: praktische richtlijnen voor verbreding in het basisonderwijs. Samen met Eleonoor van Gerven schreef ze Een doorgaande lijn voor hoogbegaafde leerlingen: een praktische gids voor basisschoolbeleid (2000) en Professioneel omgaan met hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs (20073). Met Van Gerven ontwikkelde ze ook het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid (2007, webbased versie).

Patricia Termeer

Patricia Termeer is van oorsprong docente op het voortgezet onderwijs. Ze heeft de opleiding ECHA (European Council for High Ability) gedaan aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit) en leidt sinds 1996 een eigen praktijk. Ze begeleidt kinderen op de basisschool en op het voortgezet onderwijs met het doel te waarborgen dat het kind zich kan ontplooien. Ze zorgt ervoor dat de leerkracht de benodigde handvatten krijgt aangereikt op het gebied van omgang met de kinderen, compacting en versnelling, verrijking en het gebruik van verrijkingsmateriaal. Termeer geeft praktische bijscholing aan de leerkrachten in de vorm van individuele begeleiding en in de vorm van workshops aan teams. Ze is de auteur van Mag het iets meer zijn? (2003) en het verrijkingsmateriaal Knap Werk! (2003) en De zelfstandige leergids (1997).

Dolf Janson

Dolf Janson is senior-adviseur bij Marant Educatieve Diensten. Een van zijn specialismen is hoogbegaafdheid. Samen met Fernanda de Hoop schreef hij Omgaan met (hoog)begaafde kinderen: een andere kijk op (hoog)begaafdheid in school en gezin (1993). Janson is redactielid van Talent en schreef in die hoedanigheid de afgelopen jaren diverse artikelen. Hij is onder meer de auteur van de reeks ‘Plus’, een verzameling artikelen over plusklassen op basisscholen.

Winny Bosch-Sthijns

Winny Bosch-Sthijns is oprichter en directeur van bureau IEQuest. IE Quest staat voor de zoektocht naar intelligentie en emotie en stelt het kind daarin centraal. Ieder kind is uniek, dus moet de zorg voor het kind op maat gesneden zijn. Het bureau zoekt naar de juiste aanpak met respect voor het kind en zijn omgeving. Het helpt kinderen met leer en/of sociaal-emotionele problemen en is gespecialiseerd in begaafdheidsproblematiek. Het telkens weer zoeken naar de juiste oplossing voor een kind heeft ertoe geleid dat IE Quest een zeer gevarieerd aanbod heeft in zowel onderzoeks- als begeleidingsvormen. IE Quest wil echter blijven innoveren en onderhoudt daarom contacten met veel specialisten op dit gebied tot op internationaal niveau. Ook op regionaal niveau heeft IE Quest zijn contacten; het bureau werkt samen met schoolartsen, Bureau Jeugdzorg, leerplichtwetambtenaren, kinderartsen, sensomotorische integratietherapeuten en vele andere deskundigen.

Jan Kuipers

Jan Kuipers is als gespecialiseerd senior-onderwijsadviseur in dienst van CEDIN, een organisatie in educatieve dienstverlening. In zijn dagelijkse praktijk begeleidt hij leerkrachten bij het werken met (hoog)begaafde leerlingen en traint hij schoolteams op het gebied van (hoog)begaafdheid. Tevens verzorgt hij lezingen en workshops op studiedagen. Kuipers is medeauteur van Si-Di R: het protocol voor signalering en diagnosticering van intelligente en (hoog)begaafde kinderen in het primair onderwijs (2004), Attent op talent: omgaan met hoogbegaafdheid in het basisonderwijs (2004) en Ideeënmap hoogbegaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs (2003). Tevens is hij auteur van (Hoog)begaafdheid, kwaliteit in beleid: een programma voor beleidsontwikkeling (hoog)begaafde leerlingen in het primair onderwijs (2005).

Alja de Bruin-de Boer

Alja de Bruin-de Boer heeft een praktijk voor Advies Diagnostiek en Begeleiding (ADB) begaafde kinderen. Kinderen kunnen hier worden aangemeld voor psychologisch onderzoek. Ook kunnen ouders en leerkrachten er terecht met verzoeken om advies. ADB richt zich specifiek op begaafde kinderen, kinderen met dyslexie en kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. Gedurende haar loopbaan heeft De Bruin-de Boer zich gespecialiseerd in de deelgebieden dyslexie en sociaal-emotionele ontwikkeling. Samen met Els de Greef schreef ze het boek Hoogintelligente kinderen in het basisonderwijs (1993) en met Pieter Span en Maartje Wijnekus Het testen van begaafde kinderen: suggesties voor diagnostiek en behandeling (2001). In 2004 publiceerde ze samen met Jan Kuipers Si-Di R: het protocol voor signalering en diagnosticering van intelligente en (hoog)begaafde kinderen in het primair onderwijs.

Rob Rodrigues Pereira

Rob Rodrigues Pereira is sinds 1981 kinderarts sociale pediatrie in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam. Hier houdt hij zich al jaren bezig met kinderen met gedragsproblemen, onder wie vele met ADHD. Hij is voorzitter van het Artsennetwerk ADHD (www.adhdnetwerk.nl), waarvan behalve kinderartsen ook kinder- en jeugdpsychiaters, jeugdartsen en kinderneurologen lid zijn. De laatste jaren zijn ook psychologen, pedagogen en andere hulpverleners tot het netwerk toegetreden. Sinds een aantal jaren werkt Rodrigues Pereira ook als arts op de polikliniek DHD en verslaving van Bouman GGZ-verslavingszorg in Rotterdam.